2021. április 24., szombat

Teljes kiőrlésű pizza tészta (alaprecept)


Ez a pizzatészta meglepően finom. Őszinte leszek, voltak fenntartásaim, de kellemesen csalódtam. Sőt, jobban ízlik, mint a sima fehérlisztes változat.  Feltétnek most maradékmentés volt, került rá füstölt mozzarella, natúr mozzarella, trapiista sajt, kockára vágott párizsi, és paradicsompüré. A püréből 140 g-ot használtam el a 4 db pizzára, a többit nem mértem le.

Hozzávalók: 
125 g teljes kiőrlésű liszt 
125 g finomliszt 
2 ek olívaolaj (ha nincs, jó a napraforgóolaj is)
1 tk cukor 
1 tk só 
190 ml langyos víz
1 cs szárított élesztő (vagy 20 g friss) 

A langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. A többi hozzávalót egy tálba mérjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és kidagasztjuk. Ha túl lágy lenne, akkor mehet hozzá egy kis liszt. Ha nem elég lágy, akkor kis vizet. 
Dagasztás után duplájára kelesztjük (kb. 30 perc). 
Kelesztés után nekem túl lágy volt, dagasztáskor nem adtam hozzá semmit, megnéztem milyen lesz a tészta a megadott hozzávalókból. És mivel lágy volt, lisztezett deszkán átgyúrtam.
4 egyenlő gombócra osztottam a tésztát, enyhén lisztezett deszkán kézzel formáztam.
15 cm-es korongokra nyújtottam

 Formázás után rögtön átraktam sütőpapírral bélelt tepsire, ott tettem rá a feltéteket. 
                                                    A trappistán kívül minden hozzávalót felkockáztam

A sütőt előmelegítjük, gázsütő pizza fokozatán kb. 30 perc alatt készre sütjük. 

Ha tetszett a recept, kövess Facebook-on: 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése