Ééééés itt van a 100. recept a blogomon. Azt kell, hogy mondjam, nagy utat tettem meg idáig. Sok sikerélményem volt, amit ez a blog is mutat. Volt kudarcom is jócskán, de nem tántorított el egyik sem. A sütés iránti szeretettem ugyan úgy megvan, sőt.... Minél többet sütök, annál jobban szeretek.
Ez a bejegyzés azért is különleges, mert a középső fiam 7. szülinapjára készítettem el. Szerettem volna, ha az ő tortája a 100. itt. Napokig terveztem a külsejét, belsejét, és ezt hoztam ki belőle.
Ez a bejegyzés azért is különleges, mert a középső fiam 7. szülinapjára készítettem el. Szerettem volna, ha az ő tortája a 100. itt. Napokig terveztem a külsejét, belsejét, és ezt hoztam ki belőle.
Kakaós piskóta, 1 réteg epres-fehércsokis ganache krémmel és 2 réteg tejszínes csokis krémmel.
Fogadjátok szeretettel 😊
Hozzávalók a kakaós piskótához (18 cm karikához):
220 g liszt
30 g holland kakaópor
180 g kristálycukor
3 db tojás
50 ml olaj
150 ml tej
1 cs sütőpor
Epres-fehércsokis ganache-hoz:
150 g fehércsoki
100 g habtejszín
20 g eperpaszta (itt megvásárolható: eperpaszta)
Tejszínes-csoki krémhez:
350 ml tej
1 cs csokis pudingpor
4 ek cukor
2 ek holland kakaópor
300 ml habtejszín
Burkoló krém:
100 g étcsoki
200 g vaj (nem margarin! min. 80% zsírtartalmú legyen)
+100 g étcsoki és 3 ek olaj a csokicsurgatáshoz
Először a ganache-t készítjük el. A tejszínt felforraljuk, majd ráöntjük a fehércsokira. Addig kevergetjük, míg elolvad a csoki. Ezután mehet hozzá a paszta, simára keverjük, és hűtőbe tesszük.
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéhez hozzáteszünk a cukorból 50 g-ot, majd kemény habbá verjük.
A többi cukrot hozzátesszük a srágájához, megy még hozzá az olaj és a tej. Ezeket egyneműsítjük. A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor) összekeverjük, majd a sárgás masszához keverjük. Masszív állagot fogunk kapni, a fehérjével lazítunk rajta majd.
A fehérjét mindig kisebb adagokban, simogató keverő mozdulatokkal keverjük, hogy ne törjük össze nagyon a habot. Ezután egy sütőpapírral bélelt karikába öntjük a masszát, és készre sütjük. Nekem gázsütőm van. 2-es fokozaton sütöttem 20 percet, majd 3-as fokozaton 50 percet.
A többi cukrot hozzátesszük a srágájához, megy még hozzá az olaj és a tej. Ezeket egyneműsítjük. A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor) összekeverjük, majd a sárgás masszához keverjük. Masszív állagot fogunk kapni, a fehérjével lazítunk rajta majd.
A fehérjét mindig kisebb adagokban, simogató keverő mozdulatokkal keverjük, hogy ne törjük össze nagyon a habot. Ezután egy sütőpapírral bélelt karikába öntjük a masszát, és készre sütjük. Nekem gázsütőm van. 2-es fokozaton sütöttem 20 percet, majd 3-as fokozaton 50 percet.
A tejszínes-csokis krémhet pudingot készítünk. A habtejszínen kívül összekeverünk mindent, és pudinggá főzzük. A tejszínt habbá verjük, és hozzákeverjük a pudinghoz. Lágynak fog tűnni a krém, tortakarikában érdemes tölteni vele, de ha szépen le van hűtve, akkor nem fog kifolyni a tortából 😊
Ha kihűlt minden, akkor jöhet az összeállítás. Az epres-fehércsokis ganache-t kihabosítjuk. A piskótát 4-be vágjuk.
Tortakarikában töltjük: piskóta, csokis krém, piskóta, epres krém, piskóta, csokis krém, piskóta.
Célszerű 1 egész éjszakát pihentetni hűtőben, hogy kellően lehűljön, összeálljon a torta. Így könnyebb burkolni is.
A burkoló krémhez a csokit megolvasztjuk, a vajat felkockázzuk, és ügyeljünk arra, hogy szobahőmérsékeltű legyen. Amint elég puha a vaj, mehet rá az olvaszott csoki. Kicsit állni hagyjuk, hogy barátkozzanak. Ezután kihabosítjuk, míg selymes, világosbarna krémet nem kapunk.
Ezzel a krémmel 2 rétegben burkoljuk a tortát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése