2021. március 29., hétfő

Medvehagymás pogácsa



Már rég ki akartam kóstolni a medvehagymát. Eddig mindig lecsúsztam róla. Vagy elfelejtettem, vagy már nem volt. De most találtam, és azt gondoltam, hogy jobb helye nem is lehetne, mint egy pogácsában. Annyira finom, hogy negyed 12-től este 7-re a 86 db pogácsából 15 db maradt csak. A fiaim és a férjem folyton rájártak 😂

Hozzávalók:
1 kg liszt 
2 ek só
500 g vaj vagy margarin
2 db tojás
375 g tejföl 
100 ml tej
50 g élesztő

120 g vaj 
egy csokor medvehagyma
+1 tojás a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben kis cukorral. A keverőtál aljába belemérjük a sót, a lisztet és a margarint, elmorzsoljuk. Majd mehet hozzá  a felfuttatott élesztő, tojások, tejföl, és bedagasztjuk a tésztát. Hagyjuk 30 percig kelni. Addig összeaprítjuk a medvehagymát, felkockázzuk a vajat (a vaj szobahőmérsékletű legyen, ezzel fogjuk megkenni a tésztát hajtogatás közben). 
Az összeaprított medvehagymát összekeverjük a szobahőmérsékletű vajjal. 

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Megkenjük a medvehagymás vaj felével. A tészta felső harmadát középre hajtjuk, majd az alsó harmadot is ráhajtjuk. Megkenjük vajjal ezt is. A 2 oldalát behajtjuk a közepéig. Ezután pihentetjük konyharuhával letakarva 30 percig. 
Pihentetés után újból megismételjük a hajtogatásokat, de ekkor már nem kenjük le semmivel. 
Újból pihentetjük 30 percet.

Ezután kinyújtjuk, berácsozzuk (elhagyható, de szerintem így sokkal szebb) és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.  Én a fennmaradó részeket újból összegyúrtam, kinyújtottam, feltekertem, mint egy bejglit, pihentettem kicsit, kinyújtottam, rácsoztam, szaggattam, míg el nem fogyott a tészta. 
Lekenjük felvert tojással a tetejüket, és mehetnek az előmelegített 230℃-os sütőbe, szép pirosra sütjük őket. 

Ha tetszett a receptem, kövessetek Facebook-on is: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése