Hozzávalók:
1 kg liszt
2 ek só
500 g vaj vagy margarin
2 db tojás
375 g tejföl
100 ml tej
50 g élesztő
120 g vaj
egy csokor medvehagyma
+1 tojás a kenéshez
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben kis cukorral. A keverőtál aljába belemérjük a sót, a lisztet és a margarint, elmorzsoljuk. Majd mehet hozzá a felfuttatott élesztő, tojások, tejföl, és bedagasztjuk a tésztát. Hagyjuk 30 percig kelni. Addig összeaprítjuk a medvehagymát, felkockázzuk a vajat (a vaj szobahőmérsékletű legyen, ezzel fogjuk megkenni a tésztát hajtogatás közben).
Az összeaprított medvehagymát összekeverjük a szobahőmérsékletű vajjal.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, kinyújtjuk 2-3 mm vastagra. Megkenjük a medvehagymás vaj felével. A tészta felső harmadát középre hajtjuk, majd az alsó harmadot is ráhajtjuk. Megkenjük vajjal ezt is. A 2 oldalát behajtjuk a közepéig. Ezután pihentetjük konyharuhával letakarva 30 percig.
Pihentetés után újból megismételjük a hajtogatásokat, de ekkor már nem kenjük le semmivel.
Újból pihentetjük 30 percet.
Ezután kinyújtjuk, berácsozzuk (elhagyható, de szerintem így sokkal szebb) és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Én a fennmaradó részeket újból összegyúrtam, kinyújtottam, feltekertem, mint egy bejglit, pihentettem kicsit, kinyújtottam, rácsoztam, szaggattam, míg el nem fogyott a tészta.
Lekenjük felvert tojással a tetejüket, és mehetnek az előmelegített 230℃-os sütőbe, szép pirosra sütjük őket.
Ha tetszett a receptem, kövessetek Facebook-on is:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése