Ennek a kalácsnak az a különlegessége, hogy tangzhong eljárással készült. Egy kicsit időigényesebb, mint egy sima kalács. De tényleg csak egy kicsit😉 Már jó pár helyen szembejött velem ez a tangzhong kifejezés, de nem mertem nekiállni. Aztán Gábor, a házipék youtube csatornáján újból szembejött, megnéztem, és meg kellett csinálnom. Egy fantasztikusan puha (még 2 nap múlva is!) kalácsról van szó, köszönhetően a fent említett tangzhongnak.
Hogy mi is ez pontosan?
Pár szót azért megejtenék erről az eljárásról.
Lényegében a vizes rántás japán verziója. A módszer lényege, hogy a lisztet és a vizet összefőzzük pudingszerű állagúra. A főzés során a lisztben lévő keményítőt zselatinizáljuk, szerkezete átalakul, így a tészta kétszer ennyi folyadékot is képes lesz felvenni. Sokkal könnyebb lesz gyúrni, és kevésbé lesz ragadós. Sütés során pedig magasabbra tud nőni, mert a sok folyadék több gőzt eredményez a sütőtérben. A kisült kalács/kenyér pedig a magasabb nedvességtartalom miatt sokkal tovább lesz friss és pihe-puha.
Ezt a puhaságot tapasztaltam, megmentettem egy kis kalácsot, ami 2 nap múlva is olyan volt, mint amikor először felvágtam. Hihetetlennek tűnt, és ezentúl csak és kizárólag tangzhonggal fogok kelt tésztát készíteni 😁
Hozzávalók:
Tangzhonghoz:
25 g BL55 finomliszt
150 ml tej
1 cs vaníliás cukor
Kalácshoz:
teljes tangzhong
375 g BL55-ös liszt
18 g friss élesztő
4 g só
50 g kristálycukor
1 db tojás
80 ml tej
55 g puha vaj
Kakaós részhez:
9 g holland kakaópor
9 g holland kakaópor
4 g cukor
1-2 tk tej
+1 tojássárga a kenéshez
Először elkészítjük a tangzhongot. A tejet feltesszük a tűzhelyre a vaníliás cukorral, elkezdjük hevíteni. Hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, pudingszerű állagúra főzzük. Folpackkal vagy fedővel lefedjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt a tangzhong, akkor neki is állhatunk a tészta összeállításának. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a kihűlt tangzhongot, a sót, a tejjel, kis cukorral elkevert élesztőt, tojást. A vajat csak akkor adjuk hozzá, amikor a tészta összeállt. A vajjal szépen kidagasztjuk (akkor jó, ha elválik a tészta az edény falától). Egy lágy, nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
Ha kihűlt a tangzhong, akkor neki is állhatunk a tészta összeállításának. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a kihűlt tangzhongot, a sót, a tejjel, kis cukorral elkevert élesztőt, tojást. A vajat csak akkor adjuk hozzá, amikor a tészta összeállt. A vajjal szépen kidagasztjuk (akkor jó, ha elválik a tészta az edény falától). Egy lágy, nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
A kész tésztát elfelezzük, a simát gömbölyítjük, olajozott tálba tesszük kelni. A másik tésztához hozzáadjuk a kakaót, cukrot és a tejet, összedolgozzuk, majd kelesztjük ezt a tésztát is (30 percet kelesztjük őket).
Ha megkeltek a tészták, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk őket téglalap alakúra, a fehér tésztára helyezzük a kakaósat (a fehér tésztát megkenhetjük vízzel, hogy egymáshoz tapadjanak), és feltekerjük, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába helyezzük, lekenjük tojással,majd újból kelesztjük (kb. 1 órát). Mielőtt betoljuk a sütőbe, lekenjük ismét tojássárgával.
A sütőt előmelegítjük 180℃-ra, és kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Egy kis videós segítség:
Kövessetek Facebook-on:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése