Ezt az egyszerű cicoma nélküli tortát a férjem szülinapjára dobtam össze, aznap semmi sem sikerült, úgyhogy örültem, hogy vállalható kinézetű tortát tudtam készíteni neki😀
Hozzávalók: (18 cm-es, 3 lapos tortához)
3 db tojás
125 g cukor
100 g liszt
25 g kakaópor
3 ek olaj
1 kk sütőpor
1 csipet só
Krém:
350 ml tej
1 cs. csokis pudingpor
4 ek cukor
2 ek holland kakaópor
30 g 80%-os teavaj
Karamell:
100 g cukor
1 ek víz
200 ml habtejszín
2 marék sós mogyoró
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük. A tojások sárgájához hozzáadjuk az olajat. Ezt az elegyet elkeverjük óvatosan a tojásfehérjével. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és hozzáadjuk a tojásokhoz. Sütőpapírral ellátott tortakarkába öntjük a masszát, majd előmelegített sütőbe tesszük. Normál gázsütőben 3-as fokozaton sütjük 20 percig, majd 2-es fokozaton sütjük még 30-35 percig. Érdemes tűpróbát végezni.
Míg sül a piskóta, elkészítjük a karamellt: A cukrot a vízzel elkezdjük karamellizálni (keverés nélkül), majd mikor szép borostyán színű, hozzáadjuk a felmelegített tejszínt (fel fog habzani!). MAjd addig főzzük, míg elérjük a kellő sűrűségű állagot (a fakanalat a lábas alján végighúzva csíkot hagy). Belekeverjük a sós mogyorót.
A krémhez a vajon kívül mindent egy lábosba mérünk, és sűrűre főzzük. Folpackkal lefedjük, hogy ne bőrősödjön. Ha teljesen kihűlt, akkor kihabosítjuk a szobahőmérsékletű vajjal.
A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk. Én a karamellt a torta közepére halmoztam, és eköré tettem a krémet. Bevontam a torta oldalát a krémmel, és díszítettem durvára vágott mogyoróval.
Kövessetek Facebook-on:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése