2020. november 19., csütörtök

Mákos krémes szelet


Ez a süti úgy született, hogy az egyik sütis csoportban láttam egy nagyon guszta mákos sütit, de a posztoló nem osztotta meg a receptet velünk. Így gondoltam, megalkotom én magam.Kutakodtam, tanakodtam, és végül találtam egy hasonló receptet. Sajnos a tészta kuka lett, nem olyan lett, amilyenre számítottam, a krém viszont már készen volt, így gyártottam hozzá én magam. 

Hozzávalók:
500 g liszt
70 g margarin
100 g porcukor
1 ek méz
1 db tojás
4 ek tejföl
1 tk szódabikarbóna
50 g darált mák
20 g mák

Krémhez:
5 db tojás sárgája
500 ml tej
5 ek cukor
1 cs. vaníliás cukor
4 ek liszt
kis vanília aroma
100 g margarin

70 g csoki+ fél ek olaj (50 g ét és 20 g tejcsokit használtam)

Először a krémet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. 
A margarinon kívül mindent egy lábosba mérünk (a tejet apránként szoktam hozzáadni, hogy el tudjam dolgozni csomómentesre), és sűrű pudingot főzünk. Folpackal letakarjuk légmentesen, hogy ne bőrösödjön be. Hagyjuk kihűlni. 

Míg hűl a krém, addig megcsináljuk a tésztát. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egynemű tésztává gyúrjuk. Egy kicsit nehezen állt össze, de nem adtam hozzá semmit. 
A tésztát 3 részre osztjuk, enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (2-3 mm). Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd 180℃-os sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Nem kell neki sok, ha a széle már kezd színt kapni, akkor már kész is. A szabad levegőn, míg hűl, addig megkeményedik, azért sem szabad túl sokáig sütni. 

A krémhez a margarint kihabosítjuk, majd hozzádolgozzuk a pudinghoz.

Az első lapot megkenjük a krém kb. felével, rátesszük a másodikat, majd ezt is megkenjük (annyi krémet hagyjunk, hogy a 3. lapot is meg tudjuk kenni nagyon vékonyan krémmel, és tudjunk pár pötty díszítést nyomi a tetejére) A csokit megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd elosztlatjuk a süti tetején. Hűtőbe tesszük, míg a csoki megdermed. A maradék kis krémet habzsákba tesszük, amit ellátunk csillag csővel, és kis pöttyöket nyomunk a tetejére. Pár szem egész mákkal is turbózhatjuk a díszítést.

1 napra hűtőbe tesszük, hogy megpuhuljanak a lapok. Ezután már csak a szeletelés és a tálalás jön😊

Tipp: A szeletelés könnyebb a csokival áthúzott sütiknél, ha egy éles kést forró vízben átmelegítünk, és a meleg késsel gyors, határozott mozdulatokkal vágjuk el a szeleteket, így nem törik a csoki. Érdemes minden egyes vágás után újra vízbe mártani, majd szárazra törölni a kést. 

Kövessetek Facebook-on:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése