Egy kicsit rákattantam a macaron készítésre azt hiszem 😅 Ezek nem lettek annyira tökéletesek, mint a dupla csokis, de azért vállalható lett.
Ennek a desszertnek nagyon sok buktatója van: grammra pontosan ki kell mérni a hozzávalókat...ha túlkeverjük, ha alulkeverjük. Ha nem megfelelően vannak átszitálva a száraz hozzávalók. Ha túl meleg a sütő. Mivel nem szereti a túl meleget, ezért én résnyire nyitva hagyom a sütőt, és úgy sütöm. Sima egyszerű gázsütőm van, amin 160℃ a legkisebb hőfok, ennek az édességnek meg 150℃-on kell sülnie, így oldottam meg.
Hozzávalók:
125 g mák
125 g tojásfehérje
250 g porcukor
80 g kristálycukor
1 csepp citromlé
Kimérjük a száraz hozzávalókat. A darált mákot átszitáljuk (én ezt a biztonság kedvéért 2-szer is megtettem), majd beleszitáljuk a porcukrot. Összekverjük a mákkal, és ismét átszitáljuk (ezt megint 2-szer tettem meg). Félretesszük.
A tojásfehérjét a cukorral és az egy csepp citromlével kemény habbá verjük (csúcsos legyen a hab).
Ezután öszeforgatjuk a felvert habot a mákos keverékkel. Spatulával óvatos, mégis határozott mozdulatokkal addig keverjük, míg lávaszerűen omlik le a spatuláról.
Habzsákba töltjük, és 50 Ft-os nagyságú korongokat nyomunk sütőpapírra, vagy szilikon lapra.
A tepsiket a macaronokkal együtt odacsapkodjuk a konyhapulthoz, hogy a levegő buborékok távozni tudjanak.
Szobahőmérsékelten hagyjuk őket minimum 1 órát száradni, hogy bebőrösödjenek. Nekem most 1 óránál több kellett ehhez, 1,5 órát tuti pihentettem őket.
A sütőt előmelegítjük 150℃-ra, 10-12 percig sütjük őket. Akkor jó a macaron, hogy ha megbökjük, nem mozog a teteje. Nagyon oda kell rá figyelni, mert hamar odakap (mint nekem, így lett egy doboznyi csúnyácskább macaronom).
Ezek a szebb macaron héjak
Ebbe a mákos macaronba el tudok képzelni egy vaníliás tölteléket, akár egy lemon curd tölteléket, de aki nagyon szereti a mákot, mákos tölteléket is tehet bele.
Én most kóstolónak vaníliás krémet tettem bele, ami egy fehér csoki ganache egy kis vanília aromával.
30 g tejszínt felforralunk, és leöntünk vele 90 g csokit, adunk hozzá egy kis vanília aromát. Addig keverjük, míg a csoki elolvad, és betesszük a hűtőbe.
Ha teljesen kihűlt a ganache, akkor kihabosítjuk, habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a macaronokat.
Annyira gyönyörű😍
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése