2020. október 13., kedd

Grízes krémes

 

Itt az ősz, beszabadultam a konyhába😁. Nyáron kevesebbet sütök.
Ez a második recept, amit kipróbálok. Az első több zsebből vérzett már az elkészítéskor, reménykedtem, hogy a végeredmény jó lesz. Nem lett az, a kukában végezte. Ez a recept viszont mérföldekkel jobb, és nagyon hasonlít ahhoz, amit a Nagymamám szokott csinálni. 

Hozzávalók:
750 g liszt 
200 g porcukor
2 db tojás
60 g zsír
200 g méz
2 kk szódabikarbóna
4 ek tejföl
csipetnyi mézeskalács fűszerkeverék

Krémhez:
1) 
1 l tej 
152 g búzadara
2 cs vaníliás cukor 
csipet cukor

2) 
400 ml tej
1 cs tejszín ízű pudingpor

3) 
250 g margarin
250 g porcukor

200 g étcsoki + 3 ek olaj a tetejére 

Baracklekvár

Először a krémnek állunk neki. 
1) a hozzávalókból sűrű pépet főzünk, majd folpackal légmentesen lezárjuk, hogy ne bőrösödjön, így hűtjük ki. 
2) sűrű pudingot főzünk ebből a 2 hozzávalóból, majd szintén folpackal letakarjuk, hogy ne bőrösödjön.

A tésztához a liszt kivételével mindent egy edénybe mérünk, és összemelegítjük. Mikor elolvadt minden benne, akkor mehet bele a liszt, és egynemű tésztává gyúrjuk (én apránként adtam hozzá, fakanállal dolgoztam egy ideig. Aztán ment a dagasztó gépbe😁) 
Lehet, egy kicsit ragadni fog a tészta, akkor teszünk hozzá még 1-2 ek lisztet. Ha már nem ragacsos a tésztánk, akkor 4 egyenlő részre osztjuk, sütőpapíron nagyon vékonyra nyújtjuk (liszt nélkül), és tepsi hátára tesszük sütőpapírral együtt. A sütőt előmelegítjük 180℃-ra, és megsütjük egyenként a lapokat 10 perc alatt (még világos legyen a tészta. Ahogy hűl, úgy keményedik, át fog sülni😉)

Legvégül pedig a krémhez kikeverjük a 3)-as pontban feltüntetett hozzávalókat.

Ha kihűlt minden hozzávaló a krémhez, a cukorral kikevert margarint, a pudingot és a grízes krémet jó alaposan kikeverjük.

Összeállítás:
Első lapot megkenjük a grízes krém felével. Ráhelyezzük a 2. lapot, amit megkenünk baracklekvárral. Ráhelyezzük a 3. lapot, megkenjük a grízes krém másik felével, ráhelyezzük a 4. lapot, amit olvasztott csokival kenünk meg. (maradt egy kis olvasztott csokim, abba kevertem kb. fél ek holland kakaót, habzsákba tettem, kis lyukat vágtam rá, és berácsoztam a tetejét)

Amint végeztünk a díszítéssel is, berakjuk a hűtőbe, és másnapig nem piszkáljuk (igen, sajnos ki kell bírni😔)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése