2020. október 22., csütörtök

Fahéjas csiga


 Mint már írtam, imádom a kelt tésztát, és kedvelem Szabi a pék munkásságát is. Ahogy dolgozik a kelt tésztával...... Egy kicsit féltem ettől a recepttől, mert fele teljes kiőrlésű liszt, és eddig mindig kudarcot vallottam velük. Na ezzel nem :) 

Hozzávalók:
350 g BL 55-ös lisz
350 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 db tojás
3 db tojás sárgája
250 ml tej 
30 g friss élesztő
120 g puha vaj
120 gcukor 
10 g só

Töltelékhez: 
olvasztott vaj 
cukor 
fahéj

A tésztához először egy tálba mérjük a nedves hozzávalókat. Azaz a tojást, a tejet, majd jön a tojás, élesztő,cukor. Elindítjuk a dagasztógépünket. Ha egynemű lett, akkor jöhet bele a 2 féle liszt, és a só. Bedagasztjuk a tésztát. Ha kész, akkor a vajat apránként hozzáadjuk, és szép, ruganyos tésztát dagasztunk belőle. Ez eltart egy darabig 😉 
Ha a vaj is teljesen bele lett dolgozva a tésztába, akkor kivesszük a tálból, enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk kicsit, gombóccá formáljuk. Letakarva duplájára kelesztjük. 

Ha duplájára kelt a tészta, jön a nyújtás (liszt nélkül). Téglalappá nyújtjuk a tésztát. Megkenjük olvaszott vajjal, ügyelve arra, hogy egy kb. 3 cm.es csíkot hagyjunk ki. Megszórjuk a vajas területet cukor és fahéj keverékével, majd meglocsoljuk olvasztott vajjal. Feltekerjük, felszeleteljük. Sütőpapírral ellátott tepsibe rakosgatjuk őket (nem baj, ha összeérnek, sőt jó is, így nem szárad ki a szélük), majd ismét duplájára kelesztjük őket. Miután megkeltek, megkenjük őket olvaszott vajjal, és előmelegített 180℃-os sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. 
Porcukorral meghintve tálaljuk 😋
Jó étvágyat hozzá 😊

Én egy kicsit csaltam, a fele tésztát kakaópor és cukor keverékével szórtam meg, így 2 féle csiga lett vacsira, még válogatni is lehet😁

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése