Nagyon szeretem Limarának ezt a kalács receptjét. Puha, foszlós, és finom... Minden megvan benne, ami egy kalácsot kaláccsá tesz. Azt szeretem ebben a kalácsban, hogy nem túl édes. Pont jó 😊
Hozzávalók:
500 g liszt
1 db tojás
1 db tojás sárgája
100 ml tej
60 g cukor
200 ml habtejszín
csipet só
20 g élesztő
Krémhez:
1 cs pudingpor (vaníliás/tejszín ízű)
400 ml tej
3 ek cukor
50 g vaj
+200 ml habtejszín felverve
A kalácstésztához az élesztőt felfuttatjuk a tejben, kis cukorral. Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz és elkezdjük dagasztani. Ha összeállt egy gombóccá az egész, akkor kivesszük, és kézzel dagasztjuk tovább addig, míg szép sima, fényes felületű rugalmas tésztát nem kapunk. Akkor jó, ha már nem ragad a tészta. A bedagasztott tésztát szobahőmérsékleten kb. 30-35 perc alatt duplájára kelesztjük.
Annyi részre osztjuk, ahány kis kalácsot szeretnénk. Én most 8 egyenlő részre osztottam. Gombócokat formázunk, és 15 percet pihentetjük letakarva.
Pihentetés után kisodorjuk a gombócokat, összefogjuk a 2 végét a tésztának, és csavarunk rajta kettőt-hármat.
Sütőpapíros tepsire rakjuk egymástól távolabb egymástól, 20 percet kelesztjük őket. Lekenjük a tetejüket tojássárgával, majd előmelegített 180℃-os sütőben szép pirosra sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni őket.
A krémhez sűrű pudingot főzünk a pudingporból, tejből és cukorból. Folpackal letakarva hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, kihabosítjuk a vajjal.
A habtejszínt kemény habbá verjük.
Összeállítás: a kihűlt kalácsokat ketté vágjuk, megtöltjük a pudingos krémmel, majd a krémre nyomjuk a tejszínhabot, és ráhelyezzük a kalács tetejét. Porcukorral díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése