2020. július 17., péntek

Tejszínes epres piskóta tekercs

Már rég csináltam piskóta tekercset, azok nem is lettek ennyire szépek 😀 Az évek, meg a rutin ugyebár..... 😊 Szeretek csokival is dolgozni, volt is itthon egy kis fehér csokim, így egy kis darab buborékfólia segítségével készült pár csokidísz is.

Hozzávalók:
5 db tojás
90 g cukor
90 g liszt
1 cs vaníliás cukor

Krémhez:
1 csomag tejszín ízű pudingpor
3 ek cukor
300 ml tej
200 ml habtejszín
+ 250 g eper

Díszítéshez:
200 ml habtejszín
50 g fehércsoki

A piskóta tekercshez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját fehéredésig verjük a cukrokkal. A lisztet hozzáforgatjuk a sárgájához, majd óvatosan, több részletben elkeverjük a habbá vert fehérjét ügyelve arra, hogy ne törjük össze a habot.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és előmelegített sütőben 180℃-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Amint kisült, nedves konyharuhába csavarjuk és így hűtjük ki.

Míg sül a piskóta, addig elkészítjük a krémet: pudingot készítünk a porból, cukorból és a tejből. Folpackkal letakarva hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a kész pudingba.
Az epret felkockázzuk, pár darabot félre rakunk a díszítéshez.

A fehércsokit temperáljuk. Én a beoltásos módszert szeretem, nagyon egyszerű. A csoki ¾ részét egy tálba tesszük, és mikróban felolvasztjuk. Kb. 10 másodpervenként érdemes kivenni, és átkeverni, hogy ne égjen meg a csoki. Ha teljesen felolvadt, akkor a maradék csokit apróra vágjuk, és belekeverjük a felolvasztott csokinkba. Ennyi volt a temperálás része, most már olyan díszt csinálunk, amilyet szeretnénk. Én buborékfóliára simítottam, dermedés után 4 részre vágtam.

Most már csak az összeállítás van hátra: a kihűlt piskótát megkenjük a krémmel, megszórjuk eper darabokkal, feltekerjük. Megkenjük tejszínhabbal, díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése