2020. május 4., hétfő

Vaníliás-citromos kürtőskalács

Már rég tervezem, hogy sütőben készítek kürtőskalácsot, mostanra szedtem össze a bátorságom hozzá. Elsőre így sikerültek, örültem, hogy nem csúsztak le a formáról, a tészta is pihe-puha😊

Hozzávalók:
350 g liszt
100 ml langyos tej
25 g friss élesztő
1 db tojás
½ citrom reszelt héja és leve
50 g olvasztott vaj
2 ek kristálycukor
1 ek vanília aroma
csipet só

kb. 30 olvasztott vaj a kenéshez
3 ek kristálycukor + 1 cs vaníliás cukor a hempergetéshez

3 db papírguriga (én félbevágtam őket), alufólia

Az élesztőt csipet cukorral felfuttatuk, majd mindent egy tálba mérünk, és rugalmas tésztát dagasztunk.
Míg pihen a tésztánk, elkészítjük a formákat. A papír gurigát félbevágjuk (elhagyható a művelet, ha nagy kürtőskalácsokat szeretnénk), bevonjuk alufóliával. Megkenjük olvasztott vajjal őket nagyon vékonyan, félretesszük.
A  tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 4 mm vastagra nyújtjuk, 1,5 cm csíkokat vágunk belőle, és az előkészített formákra tekerjük őket úgy, hogy a tésztacsíkok ne fedjék egymást, de legyen kis rés közöttük. Ha nem elég hosszú a tésztacsíkunk, hogy befedje a gurigát, akkor hozzáillesztünk egy másik tésztacsíkot (jól nyomjuk oda, hogy ne nyíljon szét sütés közben).
Amikor végeztünk a feltekeréssel, gördítsük meg a nyújtófelületen őket, hogy a tésztacsíkok szépen egymáshoz simuljanak.
Olvasztott vajjal megkenjük az előkészített kalácsokat, majd a vaníliáscukorral elkevert cukorba forgatjuk őket.
Sütőpapíros tepsire állítjuk őket (de fektethetjük is. Ebben az esetben érdemes párszor forgatni, hogy ne égjen meg az alja).
Előmelegített 180℃-os légkeveréses sütőben 10 perc alatt készre sütjük (hagyományos sütőben több idő kell neki)
Miután kivettük őket a sütőből, hagyjuk 1-2 percig pihenni őket, utána könnyen le tudjuk csúsztatni a gurigákról a kürtőskalácsokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése