2020. május 10., vasárnap

Pirog, a töltött lángos

Hozzávalók a töltelékhez:
½ kg darálthús
2 fej hagyma
6db főtt tojás
só, bors, pirospaprika

A lángoshoz:
1 kg liszt
200 ml tej
50 g friss élesztő
csipet cukor
2 ek só
500 ml langyos víz

+ olaj a sütéshez

Először a tölteléket készítjük el. A darált húst kevés olajon egy kis ételízesítővel készre sütjük. A hagymát kevés olajon szintén készre sütjük. A húst kicsit hűlni hagyjuk, mikor langyos, akkor fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával.
Mikor elkészültek, akkor pár perc alatt összesütjük őket. A tojásokat készre főzzük, Eltávolítjuk a héjukat, a húshoz öntjük, összekeverjük.

A lángoshoz a tejben felfuttatjuk az élesztőt, mikor felfutott, a többi hozzávalóval egy közepesen lágy tésztát dagasztunk (a vizet apránként adjuk hozzá, nem biztos, hogy kelleni fog az összes!).
A lángostésztát duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, akkor jöhet az összeállítás. A tésztát jól lisztezett felületre borítjuk, óvatosan kinyújtjuk. Tenyérnyi lángosokat csinálunk, 1-1,5 ek tölteléket helyezünk a tészta közepére.
Összecsipkedjük a tésztát,
a 2 végét felhajtjuk és úgy is összecsipkedjük.
Legutolsó lépésként a gyúródeszkán átgördítjük a betöltött lángosokat, hogy még véletlenül se szakadjon ki a tészta.

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy forró bő olajban kisütjük.
Mártogatósként ketchupot tálalunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése