2020. május 17., vasárnap

Lekváros bukta

Elég rég keresem a tökéletes bukta receptjét, és jelentem, megtaláltam 😍 Ezt a receptet Szabinál, a péknél találtam. Imádom a munkásságát 😊

Hozzávalók:
500 g liszt
270 ml tej
25 g élesztő
csipet só
50 g cukor
100 g puha vaj
1 db tojássárgája
1 közepes krumpli

+ lekvár a töltéshez
olvasztott vaj a kenéshez

Dagasztótálba öntjük a tejet, a tojássárgát, az élesztőt, összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az átszitált lisztet, cukrot és a sót.
A tésztát 3 percen keresztül dagasztjuk, majd hozzáadjuk a tört krumplit és a puha vajat. Addig dagasztjuk, míg lágy, hólyagos tésztát nem kapunk.
Kikenjük a kelesztőtálat olajjal, beletesszük a kész tésztát, letakarva 45 percig kelesztjük szobahőmérsékleten.
Ha ezzel elkészültünk, lisztezett felületen 12 egyforma részre osztjuk, gombócokat formálunk. A gombócokat egyesével óvatosan téglalap alakúvá formázzuk kézzel, ügyelve arra, hogy ne vékonyítsuk el a tészta közepét.
A megformázott tészták közepére 1-1,5 ek lekvárt teszünk, behajtjuk 2 szélét, de nem teljesen. A rövidebb felén felhajtjuk a tésztát a feléig, hogy a lekvárt betakarjuk, majd ráhajtjuk a kimaradt tésztára. Ettől lesz bukta formája.
Sütőpapírral ellátott tepsire szorosan egymás mellé rakosgatjuk őket, éss megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal.
15 percig  kelesztjük őket, addig előmelegítjük a sütőt. Kelesztés után újból lekenjük olvasztott vajjal, és előmelegített 190-195℃-os sütőben 30-45 perc alatt készre sütjük őket (gázsütőben kell neki a 45 perc, légkeveréses sütőben elég neki a 30 perc).
Miután megsültek, azonnal lekenjük őket olvasztott vajjal, és megszórjuk porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése