500 g liszt
1 kk. só
1db tojás
1db tojás sárgája
80 g vaj
150 ml tej
20 g élesztő
60 g cukor
+ 1db tojás a kenéshez
Az élesztőt kis cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, és ruganyos, puha tésztává dagasztjuk (akkor jó, ha szépen elválik az edény falától).
Dagasztás után szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Ha megkelt, annyi egyforma részre vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk. (én most 6-os fonással csináltam)
A darabokat egyesével gömbölyítjük, letakarva pihentetjük 15 percet.
Ezután a gombócokat vékony rudakká sodorjuk,enyhénmeglisztezzük, és megfonjuk.
A megfont kalácsot lekenjük tojással, ismét kelesztjük kb. 40 percig.
A sütőt előmelegítjük 200℃-ra, ismét lekenjük a kalácsot tojással, majd a forró sütőbe toljuk. 10 perc elteltével levesszük a hőfokot 180℃-ra,és további 30 percig sütjük.
Rácson hűtjük.
Ha tetszett a recept, kövess Facebook-on:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése