2021. április 12., hétfő

Majonézes kifli


Ezt a receptet már régen kinéztem magamnak, valamiért mégis elmaradt a kipróbálása. Egyik nap elfogyott a kenyerünk, lusta voltam boltba menni, inkább nekiálltam ezeknek a kifliknek. Nem bántam meg. Nagyon finom, puha bélzete van, és elkészítése sem bonyolult. 

Hozzávalók:
500 g liszt 
20g friss élesztő 
6g sütőpor
100 g majonéz 
1 tk só
1 tk cukor 
250 ml tej 

100 g nagyon puha vaj (vagy margarin) a kenéshez

Tetejére 1 db tojás 

Elkészítés:
A langyos tejbe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, tetejére szórunk egy ek lisztet a kimért lisztből, és felfuttatjuk. 
A többi hozzávalót egy keverőtálba mérjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és alaposan kidagasztjuk. 
Ha szépen összeállt a tésztánk, akkor letakarva duplájára kelesztjük szobahőmérsékleten. 
Ha megkelt a tészta, akkor 8-10-16 db gombócra osztjuk, attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk. Ha megvannak a gombócok, akkor letakarva ismét pihentetjük 10 percig. 
Jöhet a formázás: A gombócokat ovális alakúra nyújtjuk, felét megkenjük vajjal, másik felét pedig bevagdossuk egy éles késsel vagy pizzavágóval: 

                                                 

A bevagdosást el is hagyhatjuk, de ekkor az egész tésztát kenjük meg vajjal. 
Szorosan feltekerjük, megformázzuk. (ha bevagdostuk, érdemes széthúzkodni a bevágásokat, szépen eligzítjuk, hogy esztétikus legyen) 

Nagyon cuki😍
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, letakarva ismét kelesztjük őket 30 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 180℃-ra. Mikor megkeltek  a kiflik, megkenjük lazán felvert tojással, megszórhatjuk szezámmaggal vagy sajttal is akár. 
Kb. 30 percig sütjük őket. 
Jó étvágyat hozzá 😊

Ha tetszett a recept, akkor kövess Facebook-on: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése