Ezt a receptet már régen kinéztem magamnak, valamiért mégis elmaradt a kipróbálása. Egyik nap elfogyott a kenyerünk, lusta voltam boltba menni, inkább nekiálltam ezeknek a kifliknek. Nem bántam meg. Nagyon finom, puha bélzete van, és elkészítése sem bonyolult.
Hozzávalók:
500 g liszt
20g friss élesztő
6g sütőpor
100 g majonéz
1 tk só
1 tk cukor
250 ml tej
100 g nagyon puha vaj (vagy margarin) a kenéshez
Tetejére 1 db tojás
Elkészítés:
A langyos tejbe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, tetejére szórunk egy ek lisztet a kimért lisztből, és felfuttatjuk.
A többi hozzávalót egy keverőtálba mérjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és alaposan kidagasztjuk.
Ha szépen összeállt a tésztánk, akkor letakarva duplájára kelesztjük szobahőmérsékleten.
Ha megkelt a tészta, akkor 8-10-16 db gombócra osztjuk, attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk. Ha megvannak a gombócok, akkor letakarva ismét pihentetjük 10 percig.
Jöhet a formázás: A gombócokat ovális alakúra nyújtjuk, felét megkenjük vajjal, másik felét pedig bevagdossuk egy éles késsel vagy pizzavágóval:
A bevagdosást el is hagyhatjuk, de ekkor az egész tésztát kenjük meg vajjal.
Szorosan feltekerjük, megformázzuk. (ha bevagdostuk, érdemes széthúzkodni a bevágásokat, szépen eligzítjuk, hogy esztétikus legyen)
Nagyon cuki😍
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, letakarva ismét kelesztjük őket 30 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 180℃-ra. Mikor megkeltek a kiflik, megkenjük lazán felvert tojással, megszórhatjuk szezámmaggal vagy sajttal is akár. Kb. 30 percig sütjük őket.
Jó étvágyat hozzá 😊
Ha tetszett a recept, akkor kövess Facebook-on:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése