2021. január 14., csütörtök

Szalagos fánk


Ezt a receptet Szabadfi Szabolcstól (Szabi a pék) csentem el. Imádom nézni, ahogy a kelt tésztával dolgozik, szinte muzsikál a kezében az a darab tészta😁 Le sem tudom írni, mennyire király a tésztája ennek a fánknak, úgyhogy amondó vagyok, hogy próbáljátok ki ti magatok😊 Ha mindent úgy csináltok, ahogy a lenti videóban van, akkor nem fogtok csalódni, az tuti. Nekem még van mit gyakorolni a formázáson, de mentségemre szóljon, hogy először formáztam így kelt tésztát😊

Hozzávalók:
500 g liszt
200-250 ml tej
20 g élesztő
50 g cukor
1 citrom héja reszelve
50 ml rum
60 szobahőmérsékletű vaj
3 db tojás sárgája

1 l olaj a sütéshez

A tejet meglangyosítjuk, beleöntjük a keverőtálba. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, reszelt citromhéjat és a rumot. Hozzászitáljuk a lisztet, majd elkezdjük összedolgozni. Amikor nagyjából összeállt a tészta, akkor hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és jól kidolgozzuk a tésztát. A végén, mikor már kezd elválni az edény falától, kitesszük egy munkalapra, és ott teljesen simára, lágyra, és fényesre dolgozzuk a tésztát. Ha már szép fényes, akkor kelesztőtálba tesszük, és meleg helyen 45 percig kelesztjük.
Kelesztés után 70 g-os adagokra osztjuk, majd gömbölyítjük őket. Letakarva így is kelesztjük letakarva őket 15 percig. 
Rudakat sodrunk belőlük, majd megformázzuk őket. Újból kelesztjük őket 45 percig. 
Forró, 180℃-os olajba tesszük őket úgy, hogy a tetejük kerüljön az olajba először. Lefedve sütjük őket 1 percig, majd újabb 1 percig sütöttem fedő nélkül megfordítva a fánkokat. 
Papírtörlőre szedjük őket, majd porcukorral szórva tálaljuk. Tehetünk mellé lekvárt, vagy amit szeretnénk

És íme a videó, ami alapján csináltam:Csavart fánk

Kövessetek Facebook-on:


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése