Gondoltam egyet, és csináltam kis mini mézeskalács házakat. Egyszer már csináltam egy nagy mézeskalács házat, de szegény vállalhatatlan lett😅 Azóta több tapasztalatot szereztem a konyhában, több videót is végig néztem, miként készülnek ezek, így születtek meg ezek a kis házikók.
A tésztája egyszerű, hamar megvan. Megosztom veletek a tökéletes íróka receptjét is itt, nem kap külön bejegyzést 😊
Hozzávalók:
300 g liszt
100 g porcukor
1-2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 ek holland kakaópor
1 tk szódabikarbóna
100 g vaj
3 ek méz
1 db tojás
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet. Kicsit várunk, míg hűl, utána hozzáadjuk a tojást, és összekeverjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy másik tálban, majd összeöntjük a 2 elegyet, és egynemű tésztává gyúrjuk. 1 órára hűtőbe tesszük, könnyebben kezelhető így a tészta.
Sütőpapíron kinyújtjuk, szaggatjuk, előmelegített 180℃-os sütőben kb. 8-10 percig sütjük.
Ígértem az írókát is, íme:
250 g porcukor
1 db tojásfehérje (L-es)
A porcukrot átszitáljuk, hozzáadjuk a tojásfehérjét. Először egy kanál segítségével nagyjából összekeverjük, hogy összeálljon, és elkezdjük felverni. A tökéletes állag eléréséhez olyan 6-7 percig érdemes verni, szépen kifehéredik, és kifényesedik.
Egy jó sűrű mázat fogunk kapni, még nem végeztünk. Ez az állag alkalmas a házikók elemeinek összeragasztásához, és tökéletes jégcsapok rajzolásához is. Nagyon szépen tart.
3 felé osztottam a mázat, az egyiket félre tettem, ez lett a ragacsom.
Az írókához tegyünk 1-1,5 tk hideg vizet, jól keverjük el benne, akkor jó, ha szalagosan folyik le a máz a kanalunkról. Ezzel tudunk kontúrokat rajzolni a mézeskalácsokra.
A terülő mázhoz 2-2,5 tk vizet adunk, jól elkeverjük. Ez a máz akkor jó, ha keverés után egy csíkot húzunk a mázba, akkor hamar visszaterül.
Habzsákokba töltjük őket, és kezdődhet a díszítés.
Kövessetek Facebook-on:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése