2020. december 2., szerda

Mézeskalács


 Gondoltam egyet, és csináltam kis mini mézeskalács házakat. Egyszer már csináltam egy nagy mézeskalács házat, de szegény vállalhatatlan lett😅 Azóta több tapasztalatot szereztem a konyhában, több videót is végig néztem, miként készülnek ezek, így születtek meg ezek a kis házikók. 
A tésztája egyszerű, hamar megvan.  Megosztom veletek a tökéletes íróka receptjét is itt, nem kap külön bejegyzést 😊

Hozzávalók: 
300 g liszt
100 g porcukor
1-2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 ek holland kakaópor 
1 tk szódabikarbóna
100 g vaj
3 ek méz
1 db tojás

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet. Kicsit várunk, míg hűl, utána hozzáadjuk a tojást, és összekeverjük. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy másik tálban, majd összeöntjük a 2 elegyet, és egynemű tésztává gyúrjuk. 1 órára hűtőbe tesszük, könnyebben kezelhető így a tészta. 
Sütőpapíron kinyújtjuk, szaggatjuk, előmelegített 180℃-os sütőben kb. 8-10 percig sütjük. 

Ígértem az írókát is, íme: 

250 g porcukor
1 db tojásfehérje (L-es)

A porcukrot átszitáljuk, hozzáadjuk a tojásfehérjét. Először egy kanál segítségével nagyjából összekeverjük, hogy összeálljon, és elkezdjük felverni. A tökéletes állag eléréséhez olyan 6-7 percig érdemes verni, szépen kifehéredik, és kifényesedik. 
Egy jó sűrű mázat fogunk kapni, még nem végeztünk. Ez az állag alkalmas a házikók elemeinek összeragasztásához, és tökéletes jégcsapok rajzolásához is. Nagyon szépen tart. 
3 felé osztottam a mázat, az egyiket félre tettem, ez lett a ragacsom. 

Az írókához tegyünk 1-1,5 tk hideg vizet, jól keverjük el benne, akkor jó, ha szalagosan folyik le a máz a kanalunkról. Ezzel tudunk kontúrokat rajzolni a mézeskalácsokra. 

A terülő mázhoz 2-2,5 tk vizet adunk, jól elkeverjük. Ez a máz akkor jó, ha keverés után egy csíkot húzunk a mázba, akkor hamar visszaterül. 

Habzsákokba töltjük őket, és kezdődhet a díszítés. 

Kövessetek Facebook-on:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése